Energieplan
Energie-intensieve vestigingen van ondernemingen, vestigingen met een jaarlijks finaal energieverbruik groter dan 0,1 PJ, dienen wettelijk over een conform verklaard energieplan te beschikken. Dit plan moet om de 4 jaar geactualiseerd worden. Het opstellen van een energieplan moet steeds door een energiedeskundige gebeuren. Energie-intensieve vestigingen kunnen ook vrijwillig toetreden tot de energiebeleidsovereenkomsten (EB0).
Het is in bepaalde gevallen mogelijk dat een energieplan moet gecombineerd worden met een energiestudie.
Sven Van Hecke is door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap reeds voor meerdere dossiers erkend als energiedeskundige. U kunt dus vertrouwen op zijn ervaring.

Voordelen van het opmaken van een energieplan
Een energieplan is een ver doorgedreven energieaudit en biedt het cruciale voordeel van het identificeren van kosteneffectieve maatregelen die het energieverbruik en de bijbehorende kosten aanzienlijk kunnen verminderen. Dergelijke maatregelen kunnen bestaan uit zowel relatief eenvoudige (met een relatief lage investering) als meer doorgedreven aanpassingen (met een iets hogere investering). Het implementeren van deze wijzigingen stelt bedrijven in staat om niet alleen financieel te besparen, maar ook een bijdrage te leveren aan een duurzamere omgeving.

Dit mag je verwachten
Voor de opmaak van een energieplan wordt eerst een energieaudit uitgevoerd, bestaande uit een uitgebreide rondgang in de onderneming waaruit een aantal energiebesparende maatregelen kunnen worden vastgesteld. Als resultaat ontvang je een gedetailleerd en uitgebreid rapport waarin per voorgestelde maatregel de energetische en financiële besparing alsook de rentabiliteit wordt berekend. Tevens wordt in het energieplan aangegeven welke rendabele maatregelen wanneer zullen worden uitgevoerd. De gemiddelde besparing na opmaak van een energieplan bevindt zich tussen de 5% en 20% van het energieverbruik en energiekost.